Allt vad du behöver….

Häromdagen pratade jag med en vän och kollega inom självhushållet om att brygga eget vin. Detta förde oss in på ett sidospår. Alla dessa saker man faktiskt behöver som självhushållare. Hade jag vetat från början så vete sjutton alltså….

Det är verktyg, maskiner och redskap. Överallt och ingenstans finns dem. Som nybörjare så börjar man oftast i liten skala med odling, snabbt upptäcker man bristen på spadar, grep, krattor av olika slag, diverse uppluckrare, ogräsrensare, krukor och så tillslut inser man att ett växthus av något slag är ett måste. Men för allt i hela världen, jag glömde ta upp fröer. Tror det får bli ett helt eget inlägg.

DSC_0304

Sen går vi vidare i vår resa och skaffar höns. Här tänker man, men vad kan lite höns ha för behov? Ha! Det är värpreden som antingen är för få eller för många, det är vattenbehållare som ser väldigt smarta ut som inte alls fungerar och nya köps in. Fodertråg, sandbad och sittpinnar. En hönsgård, spån som ska städas upp, bajsbrädor ska skrapas. Mat och vattenbehållare ska diskas. Sen har dem en förmåga att föröka sig…

DSC_0098

Här brukar jag se ett mönster,  livet som självhushållare går här ofta sina skilda vägar. Antingen tar man bispåret eller så är det mjölkrännan. Längre fram brukar dessa mötas igen, men här och nu tar vi för tillfället adjö av varandra.

Jag valde mjölkspåret och eftersom jag är livrädd för kor så var det uteslutet. Så getter it is! Plötsligt stod vi inför stolpar, nät, eltråd, aggregat, mjölkbord, tvätta juver, filtrera mjölk, glasflaskor, många getter kanske innebär lite mer satsning på mjölkutrustning, att handmjölka tar ändå sin lilla tid. Men för att få mjölk måste man få killingar. Vilket innebär första hjälpen kit ifall nått går åt fanders, nappflaskor och ersättning, Värmelampor och killingboxar.  Det ska verkas klövar och bäras vatten, har du inga värmekoppar så fryser vattnet så då står du där i 30 minus och svär alla ramsor du kan. Har du ingen möjlighet att ta in eget hö så måste du köpa, nu är vi redigt ute och cyklar. Du vill att dina älsklingar ska ha det bästa, men att hitta det bästa….. Vi är inne på höbonde tre nu, den som lever får se.

Med mjölk så ska det framställas produkter till hushållet, ost och yoghurt är väldigt trevligt, även grädde.  Stora grytor, ostformar, sildukar, nät för att skydda osten, stora burkar för att förvara yoghurt. Sen kommer den, den stora drömmen om separatorn. Du googlar och jämför kvalitéer, vad är rimligt att ha i ett huhållssyfte, vilka summor är du villig att spendera. Vi hittade våran, mekanisk, för en spottstyver på blocket. Men där måste man vara snabb, konkurrensen är hård och dina fellow självhushållare är lika hungriga som du.

Är det inte getter så är det får, eller så gör man som oss och skaffar båda. För det är en fantastisk ide att kunna ta vara på ullen också. Nu pratar vi textila redskap deluxe, ullkännedom som tar år att lära sig och återigen en hel del svärande när spinnrocken inte gör som du vill, fast det egentligen bottnar i dig. Glöm det här med att sova och sover du så funderar du iaf på kortdrag, långdrag, framåt- eller bakåtdrag.

DSC_0264

Så plötsligt en sensommardag står du där! 15 galna tuppar som kommit upp i våldtäktsåldern, 10 killingar varav 9 blev bockar vilka driver sin omgivning till vansinne. Det förstår vi alla att det inte går ihop! Och självklart var en av tankarna med djuren att producera kött till det egna hushållet. Så då kommer vi in på området slakt. Små djur är relativt enkelt, en klubba att bedöva med och en bra kniv, med bra menar jag ybervass. Alternativt en yxa. Ett större djur kräver jaktlicens eller en bultpistol. Vi har en bult. Sen plötsligt så behöver du kanske lite mer bredd på knivarna, viltsäck, slaktgalge och gärna ett bra utrymme för att hålla till och hänga. Sen hamnar vi tillbaka i köket igen när det ska styckas och finliras. Knivar, såg, en riktigt tjock skärbräda är bra, köttkvarn, gärna korvhorn och för att inte tala om frysutrymmet du behöver. Jag har inte bemästrat den fina konsten av insaltning än. Var sak har  sin tid… När du börjat få grepp om dem enklare delarna av förädlingen, då börjar du snegla på nya utmaningar och en helt ny värld av prylar öppnar upp sig.

Men du kanske inte är en korvförädlare, du kanske hellre hänger i skogen, ordnar ved till vinterns kyliga dagar, klampar iväg fullt munderad i skyddsutrustning, låter motorsågen jobba, med ett brak faller dem ståtliga kronorna. Nu då! Skiten måste hem också. Jahapp, drömmen om en liten gårdstraktor spirar och röda faran flyttar in. Nu blev livet något enklare, tills du inser att en vagn behövs också och hjulet fortsätter snurra.

Jag måste nog lämna er nu, innan ni ger upp drömmen totalt. Allt det jag beskriver kommer liksom smygande och du kommer inte ens märka att dessa saker flyttar in. Inte förrän du står där i marsmånad och har en miljon tomma glasburkar att förvara. Förråden sinar och en ny säsong stundar. Du vaknar full av glädje över att din tomatplanta ser fantastisk ut i sin ranglighet, nässlorna börjar sakta visa sig i den ännu ganska hårda marken och solen värmer mot ditt ansikte. Nu börjar det!

/Erica

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s