Odla med smaklökarna

Många brukar börja sina odlingar med att odla potatis, morötter och nån tomatplanta. Likaså jag, reflektionen över vad vi faktiskt åt och till följd av det, då borde odla kom senare. Naturligtvis äter vi potatis, annars hade poängen med att odla den varit lite bortkastad. Det är när man är på det klara med basgrödorna som tankarna på annat ätbart kommer. Fortfarande kommer jag på saker vi äter och som faktiskt är möjligt för oss att producera. Kanske inte helt men åtminstone delvis. Det är en spännande insikt att se det där självklara och upptäcka att det är gör bart även på vår lilla plätt.

dsc_0382

Titta i era skåp, vad finns där i form av torkat, konserver, halvfabrikat, är något av det möjligt att sluta köpa och börja producera själva istället?  Ska vi titta ekonomiskt på det så är rotfrukter billiga att köpa och då ganska onödiga att odla. Mycket godare, men det är oväsentligt just här. Det kanske är vettigare att lägga sin tid på dyrare grönsaker och exklusivare örter. Rätt eller fel… det kan bara du avgöra.

Chili var en sån gröda, ingenting vi egentligen äter i större mängd som färsk. Men i torkad form och hur många flaskor chilisås har vi burit hem från affären egentligen…  Tabasco, sweet chili listan kan göras lång.

dsc_0378

Ketchup var det första jag började tillverka själv. Om vi bortser från saft och sylt. Idag är hemlagad ketchup så självklart för oss att vi inte ens tittar på den hyllan i affären. Är den slut här hemma så är den slut, jag ger inte våra barn ett alternativ i den frågan.

Börja försiktigt, inte ofta jag säger så… Men välj ut några saker du vill göra själv och odla till. Bygg vidare år för år. Ta en liten stund och fundera över vad som är roligt också. För om allt bara handlar om att räkna hur många rödbetor ni behöver för att överleva vintern. Ja… då hade i alla fall jag tappat gnistan!

Erica

En reaktion på ”Odla med smaklökarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s