Fermentera Te

Te är en helig, slarvig och livsnödvändig ritual för mig. Jag dricker nästan alltid samma sort, älskar Svartvinbärs-te. Här görs inga enstaka muggar utan jag är en termosmänniska. Drycken bryggs i en fin porslinskanna och hälls sedan över i en termos. Dagen spenderas med att jag konstant bär med mig en kopp.

 

Folk försöker bjuda mig på örtteer och jag lider mig artigt igenom det hela. Det finns väldigt få gröna varianter jag faktiskt tycker om. Så te var en sån sak som jag tänkte att aldrig i livet jag kommer göra själv. All mynta i världen kan inte få mig att dricka grönt te.

Tills jag fick höra talas om att man kunde fermentera gröna blad och på så sätt göra sitt eget te. Vanligast att använda är Mjölkörten också känd som rallarros, jag testade även svartvinbärsblad och hallonblad.  Processen i sig är ganska enkel, tar delvis  lite utrymme.

 

Gör så här:

 • Samla så mycket blad av Rallarrosen som du kan, tänk på att den stora gröna bladmassa i färskt tillstånd blir ganska lite i torkat. Jag plockade ganska sent på säsongen så om det blir en smakskillnad med att plocka sent/tidigt vet jag faktiskt inte.

rallaros

 • Skölj och och plocka bort eve skräp, se till att bladen är torra när du börjar. Bladen kan gärna få ligga en halv dag så dem slokar lite.
 • Nu får musklerna jobba lite, antingen lägger du bladen mellan plastfolie och sen en kökshandduk över, kavla hårt. Eller om du har en stor mortel, stöt bladen . Du vill krossa bladen och få fram lite av vätskan. Det ska inte bli en sörja!!!
 • Nu stoppade jag allt i en stor glasburk, locket lämnade jag på glänt. Burken ska stå varmt, skåpet över kylen fungerade utmärkt för mig. Ett soligt fönster är också bra, viktigt är att det är varmt. Jäsningen startar tack vare värmen.
 • Burken lämnades i några dagar, Cirka 2-3.  Men jag hade hela tiden koll på doften och utseendet.
 • Allt innehåll rullades ut på tidningspapper, jag jobbade en stund med det. Lyfte, delade och sorterade ut sådant jag tyckte såg lite väl konstigt ut.

fermenterad-rallaros

 • Sen fick massan ligga där tills den torkat riktigt ordentligt. Jag rörde runt i det dagligen med händerna för att få in luft. Vartefter det torkade flyttade jag över det till en teburk. Men var riktigt noga med att det är just torrt, minsta lilla fukt och allt börjar mögla.

dsc_0374-001

Smaksätt ditt te med, torkade blommor, citrusskal, äppelbitar, bär och  andra torkade örter. Möjligheten blir oändlig, vad tycker du är gott!

dsc_0354

Erica

 

8 reaktioner på ”Fermentera Te

 1. Åh detta är ju verkligen något jag måste testa att göra till sommaren! Du är så inspirerande Erica och jag följer gladeligen din självhushållningsresa både här på bloggen och på instagram! Jag sitter själv men planer för vad som ska odlas i trädgårdslandet nu när våren bara är runt hörnet. Har en önskan om att sakta men säkert påbörja självhushållning och nu är jag inne på mitt andra år med ett blomstrande trädgårdsland med diverse olika grönsaker och rotfrukter. Så tack för en otroligt fin och inspirerande blogg/instagramkonto!
  Kram

  Gilla

 2. Väldigt spännande!
  Te är något som jag också tänkt är omöjligt att framställa själv. Tack för den fantastiska inspirationen!
  Vad är dina bästa blandningar? Torkade fruktbitar i, som jordgubbar, hallon, vinbär, kanske inte ger så mycket smak men skulle nog bli väldigt vackert.
  Har du provat att torka i en torkapparat?
  Oj så jag längtar efter att få göra te!

  Gilla

  1. Torkapparaten har jag inte använt till te just. Men det funkar säkert bra! Hittills har jag mest kört samma blandning, vita rosblad mynta ringblomma och röd klöver. Däremot ska jag i år fermentera väldigt många fler sorters gröna blad. Det ska bli spännande 🙂

   Gilla

   1. Tack. Den brukar gå varm ändå, mycket som ska torkas men också ett bra sätt att minska risken för att det torkar för långsamt och blir dåligt. Speciellt om man lagt ner mycket tid på det.
    Låter mycket gott, om inte annat väldigt vackert! Röd klöver, ger det syra eller hur smakar den i fermenterad form?
    Svarta vinbärs- och hallonblad måste jag testa. Låter så gott! Tack för inspirationen! 🙂

    Gilla

 3. Nu är den plockad, mjölkörten. Men frågan infinner sig: genomskinligt eller färgat glas i burken? Spelar det någon roll, tror du?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s