Inre processer

När utmattningen slår till så ställs det mesta på sin spets. Funderingar och värderingar prövas och omprövas. När det akuta skedet är över och möjligheten att börja klä sig själv igen, tårarna har slutat falla och tröttheten inte är riktigt så lamslående längre. Då har man alla dessa val att ta ställning till. Jag vill inte säga att på grund av utmattningen så är vi självhushållare, för det är helt enkelt inte sant. Men det påskyndade processen!

dsc_0244

Våren 2013 släppte Mandelmanns sin bok och den blev min bibel det året. För mig, säkert för många av er andra också, så är de stora förebilder. Kanske inte så mycket i själva självhushållet som i deras mod. Modet att våga ställa sig vid sidan om samhället och välja något annat. Att vara samhället! Jag har alltid varit den som driver den här processen, det är jag som läser på, planerar, och i viss mån verkställer. I början var det väldigt ensamt, vi grälade faktiskt om det några gånger. Känslan av att inte bli hörd! Även om maken hela tiden har stöttat och hejat, så har han också varit tydlig med att han inte vill sluta lönearbeta, möjligtvis gå ned i tid.

dsc_0383

Vad jag saknade var hans medverkan i form av att vilja läsa på och sen diskutera. Han grävde om jag bad om det, han snickrade om det behövdes, hela tiden fanns han tillgänglig. Men jag kände mig så oerhört ensam. Det tog tid för mig att landa i att förhållningssättet och resan till en början var min egen. Därför började jag aktivt delta på nätet i olika forum, breven i Åter och privata samtal med likasinnade. Det blev en morot och ett fantastiskt sätt att lära.

dsc_0129

För mig handlar inte självhushållet om att nitiskt odla x antal rödbetor så att det räcker över vintern, eller konstant ha olika grödor på fönsterbrädan för att ha tillgång till färsk sallad. Maten är oerhört viktig, självklart. Men det är lika mycket en resa i mig själv, i ett kretslopp och i kunskap. För mig är hantverket lika viktigt som maten. Ett självhushåll är inte en ensidig fil, utan ett öppet fält av möjligheter.

Erica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s